Blog

16 typicky českých prasáren, kterými si kazíme jídlo

Jó, to my holt u nás doma umíme. Vezmeme nějaký báječný zahraniční pokrm, místo jogurtu dáme mlíko, místo kapusty cibuli a místo olivového oleje kečup. A to je pak teprve ta pravá bašta. Sledujte, jaké báječně zprzněné recepty si doma vaříme.
AddThis

Pizza Hawaii

Tenhle italský koláč milujeme, ale stejně tak milujeme, když je cokoliv na sladko. I pizza. Takže si placku prostě uklohníme po svém a ještě na to nakydáme kromě dětské šunky ananas z konzervy. A podle největšího ananasového dovozce to pojmenujeme Hawaii.


Špagety karbonára

Sofistikovaná příprava pomocí vaječné emulze musí jít stranou v zájmu prasečí jednoduchosti. Prostě se to prožene nějakým sýrem, nakydá se do toho vajíčko, omastek, smetana, cibule a špek (ten nesmí chybět) a jestli vám to neurve pumpu, tak to neni dost karbonára.


Kuřecí plátek s broskví a sýrem

Středobod české kuchyně. Nedělní lahůdka pro vzácné hosty. A taky obvykle jediné jídlo, které má punc něčeho tajemného, exotického a speciálního.


Caesar salát s kuřecim nebo slaninou

Jakmile tam neni kus špeku, prostě si to lupení nikdo nedá. Něčím, co normálně roste někde v parku se přece nenajíme ne? Takže přidáme maso. A místo krutonů zakousneme kus housky nebo rohlika.


Sejra v česnečce

Jestli se česnečka netáhle ajdamem jak sopel, není to česnečka, že jo. Takže šup tam třicetiprocentní sejra a blemcejte se v té kejdě lžící, jak je libo.


Kompotovanej ananas do jídla

Exotice v plechovce nejde odolat a cpe se do sladkých i slaných pokrmů i s tou podivnou natrávenou šťávičkou. Viz heslo Pizza Hawaii.


Guláš s knedlíkem

Maďarský guláš je ve skutečnosti vlastně něco jako taková hustší polévka… a jí se správně s chlebem. U nás je nám to ale pořád tak nějak málo. Takže se do toho prdne jíška a zahustí se to knedlikem. Ať jsme tlustý na tři prsty.


Okurkovej salát s mlíkem

Když se k nám tenhle báječný pokrm poprvé podíval z dalekého Řecka, ještě se jmenoval tzatziky a obsahoval jogurt, kopr a okurku. Dneska se hustá smetana nahradila mlékem, všechny zbytečnosti se vyházely na kompost a vzniklý produkt teď vypadá jako nazelenalá šťáva z cecíků. Přinejlepším.


Čína utopená v sojovce a magi

S asijskými jídly je to u nás stejný jako s asijsným oblečením. Čím víc proužků, tím víc adidas, čím víc sójovky, tím víc čína. Trocha sójové omáčky dovede udělat Asii i z knedla-zela-vepřa. Ona sójovka, to je vůbec svatý grál českých kuchyní.


Rizoto

Ne, rizoto se opravdu nedělá tak, že uvaříte rejži v sáčku a pak k tomu vrznete lančmít a zeleninu z plechovky. A posypete nadroleným ajdošem. A jak že se teda rizoto správně dělá? Zkuste si to najít. Možná budete dost koukat.


Trojobal

Do trojobalu se dá schovat všechno. Trošku starší masínko, sýr, co ho už ani myši nechtěj žrát… a nebo třeba kus hadru. Když jste nakalený, ani vám to nepřijde. A níže následují ty nejkrásnější kousky…


Studentský řízek

Něco jako studentská pečeť. Ale mnohem hnusnější. Stačí, když do mouky, vejce a strouhanky prdnete kolečko salámu a máte žrádýlko, po kterém se nejeden bakalář oblízne ještě za tejden.


Smažák se šunkou

Česká vegetariánská klasika. Původně tohle jídlo přišlo do Čech jako Cordon Bleu a bylo plné kuřecího masa. Dneska už nám z něj zbylo jenom to blé. A to ani nemluvíme o šunce, která je ve skutečnosti spíš nějaká podivuhodná a důmyslná řezanka z chrupavek, paznehtů a soji.


Podravka

Kdyby se malý zázrak neříkalo želatině, určitě by se tímhle titulem honosila Podravka. Barevné granulky štěstí udělají z každého pokrmu glutamátovou ňamku, dosolí, dopepří, dobylinkují… prostě na co si vzpomenete.


Kečup a tatarka

Ať je to, co je to, rozhodně to vylepšíme, když to vykoupeme v kečupu nebo v tatarce. Případě v obojím, protože s obojím je to vždycky nejlepší. Sice pak všechno šmakuje dost stejně, ale to je to, co chcem. Hlavně žádný experimenty.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AddThis
95 comments
AdamDobias
AdamDobias

Haha, trefnej článek! A v komentářích zas hořej zadky čecháčkům, který si neuměj udělat sami ze sebe srandu :D

MichalKrupka
MichalKrupka

Ty komentáře jsou tu boží, někteří lidi by si byli schopni asi objednat hovno s rýží a stěžovat si, že nepřinesli tatarku :-D

jovanS
jovanS

Autor určitě neumí vařit co????

Aksile
Aksile

Hlavně guláš je prostě guláš a je českej klasicky s knedlíkem, kdežto to co píše autor je maďarskej perkelt a je to taková šťáva.. LOL chtěla bych fakt vidět toho tragéda, co to psal.. Smažený sýry jsou snad národní americký jídlo podle toho, v jakým množství a jakých obměnách se tam konzumujou.. A trojobal jako způsob úpravy mi fakt nepřijde jako typicky česká prasárna. No, článek o hov*ě.

nesnasim zmrdy
nesnasim zmrdy

Ten zasranej ignorant kterej tenhle článek napsal, ať táhne do prdele a de žrát syrový ryby do zasraný asie!!! KRETÉNE

ragnarfenris1
ragnarfenris1

Ty snobáku snobskej. Buď jsi nikdy nevyjel za hranice naší republiky nebo spáváš jen po hotelech co? Spoustu z těhle jídel běžně dostaneš i v zahraničí, ty plantížníku. 

NadiaHanak
NadiaHanak

A jestli to taky neni o mnozstvi a kvalite ingredienci. Spaghetti carbonara delam a po vyuziti jakehosi tvrdeho kousku syra v lednici pritelovy mamky jsem zjistila, ze neni parmesan jako parmesan. Jidlo je to rychle a i na muj zaludek lehke. A s kvalitnim parmesanem je to lahudka.


Ananas na pizze mi nevadi. Beru  ho jako podtrzeni chuti - tedy tenke kvalitni testo, poradna omacka s cerstvym oreganem, dobre zvoleny syr, prorostla sunka od kosti a upect v te spravne troube.


Smazak nemuzu, jako dite jsem ho milovala ale ted to proste nedam.


S poradnym poctivym trojobalem delam velkou paradu. Schovat nejake divne maso pod ty vrstvy me nenapadlo. Ostatne, on nekdo konzumuje spatne maso? To je vazne uz takova krize?


Gulas s knedlikem je taky o tom, zda je to poctivy gulas dostatecne dlouho na nizke teplote probublany a zda jsou knedliky cerstve na pare. A nebo libo rohlicek? A vite, ze ty ingredience v rohliku a knedliku nejsou az tak rozdilne? (mi kanadsti kolegove kolem hrnce stali a knedlik si maceli rovnou do hrnce, jelikoz se citili trapne si nandat na talir potreti. Pak prisel dotaz, zda mohu tu skvelou omacku udelat i bez masa, protoze tu bych pry moha i prodavat :D:D:D:D)


Proste cerstve jidlo se spravnym pomerem kvalitnich ingredienci neni treba takto kritizovat. Pokud ovsem je cely prispevek jen o koupani v sojove omacce, prepalovani slaniny, nezrizene konzumaci zelenych listu a improvizaci s proslym masem, tak souhlasim. A pokud tohle nekdo takto vari v restauraci, tak tam nechodit.

LucaNa
LucaNa

@NadiaHanakovaJanis Jj, poctivým guláškem očaruješ každého, nejen cizince. :D
Když někde vidím ty červený břečky, které někdo vydává za guláš, zvedá se mi kufr...
Já se od školky učila vařit od mého dědy a mamky a musím říct, že i budoucí tchán, když byl u nás na oběd, málem sežral i talíř.A to je jinak na jídlo frfňa. :D

Lidi hodně podceňují množství cibule do základu.Já jinak cibuli moc nepoužívám, protože omáčky moc nevařím, ale když je gulášek, tak je potřeba pytel na jemno nakrájené cibule a klidně 15-20 minut (při opravdu velkém kotli to zabere klidně i 40 minut) ji na slabém ohni restovat, než je hnědá, lesklá, ale hlavně nespálená!
Pak teprve maso, koření a sladké papriky/chilly jen trošičku a kastrol se musí nejdřív oddělat z ohně, aby obsah nevřel a paprika nezhořkla.
Takovým gulášem neurazíte ani řezníka. ;)

Jinak guláš bez masa lze taky připravit, jen je potřeba do základu koupit pořádné kosti a třeba i kus srnčího hřbetu (hřbet vykostíš, maso použiješ na medailonky a kosti na vyvaření-připravit předem vývar a tím podlít zarestovanou cibulku).
Kostmi jsem chuť guláše nadstavovala jednou, když jsem měla levný, ale chuťově slabý kus hovězího a gulášek chutnal ještě líp jak čistě s hovězím masem.

NadiaHanak
NadiaHanak

To s temi kostmi me uz napadlo, ale jak jsem videla tu cenu, tak jsem si rekla ze zustanu u masa. Kolegyne v praci mi ale poradila, ze si muzu u reznika predplatit pul kravy a pak je I jeho prace levnejsi. Jenze kam dam mrazak? Srna? Ty jo, medailonky. Slintam. Pozjistuju, kdo ma kontakty. Nejaky zbytecek losa by se mohl u nekoho najit .....hlad. Velky hlad.

LucaNa
LucaNa

@NadiaHanak jakou cenu?
Kosti, ať už hovězí, nebo vepřové se dají koupit za 8,- - 15,-/kg. Třeba morkových stačí fakt troška a "pustí" hodně chuti, hřbetu je potřeba víc, ale zas je na něm i troška masa, co z toho nevydolovali na výseku. ;)

Bambi guláš je top. S hovězím masem se mi ještě nepovedlo docílit takové chuti jako se srnčím/jelením masem. I když s divokým kořením a pořádně vyzrálým hovězím jsem i dědu na chvilku oblbla, že je to jelení. :D

krystofl95
krystofl95

Jak tak koukám, tenhle článek je zároveň reklamou na DámeJídlo.cz ...

liskaelis
liskaelis

80% času čtení jsem pokyvovala hlavou a usmívala se. To bude zřejmě znamenat, že ačkoliv si to lidi těžko přiznávají, setkáváme se s tím zcela běžně :) Článek mě bavil .

JolantaSvobodova
JolantaSvobodova

Neberte to tak vazne, proboha :-D 

Autor ma pravdu, to se poprit neda :-) jeste vetsi chuťovka je, kdyz se kecup a tatarka smichaji..fuj. 

Kdyz k tomuhle hnusu pridate jeste horcici, mate pry super zalivku k salatu.

Tak, a ted vazne, tohle ukazat M.D. Rettigove, vykopne vas z baraku, jidlo by se melo delat poctive a bez nahrazek.. A otazka penez to taky neni, da se varit levne a pritom dobre 

MarecPekarec
MarecPekarec

@JolantaSvobodova žiju na islandu a mix kečupu, hořtice a majonézy je naprosto běžná příloha, která se jmenuje Coctail sósa :-)

jo a taky mi to bez ptaní nakydali na párek v rohlíku v kodani na letišti .. kupodivu to chutná :-D asi jako v anglii a irsku ocet na hranolkách - smrad otřesný, ale chuťově se to dá :-)


takže proti gustu.. :-)

DavidDirga
DavidDirga

@JolantaSvobodova @MarecPekarec  To je o zvyku. V Číně si lidi pochutnávají na uzeným. Je výborné, akorát když se dozví, že jsou to krysy, tak se jim většinou taky začne zvedat žaludek. Dokud to neví, je všechno v pořádku. Stejný efekt mívá kulinářsky upravený hmyz.

MarecPekarec
MarecPekarec

@JolantaSvobodova @DavidDirga @MarecPekarec přesně tak, protože vím co v tom je a protože si taky rád kuchtím, k upečeným hranolkům jsem si udělal co ? správně, domácí koktejl sósu :-)

mimochodem, islanďanům se zvedá žaludek z posolené zeleniny, specielně z posolených rajčat :-)

bobsenclark
bobsenclark

Koukám že to tady je samej gastronaut, zajímalo by mě kolik lidí co sem píše si umí uvařit...  většina možná připáli i čaj :-)


MikeyvonDricka
MikeyvonDricka

Je to přesně tak. Ale tento kulinářský analfabetismus neplatí jen pro domácí kuchyně. I ve většině restaurací vaří gastronomičtí devianti.

MarecPekarec
MarecPekarec

@MikeyvonDricka jo jo, jenže v české kotlině se tohle nahlas říkat nesmí, viz kdo má největší prodeje a sledovanosti ? no přeci dva největší gastro burani .. inu, jaký národ, taková nejen politická reprezentace, ale i kultura jak štábní, tak stolovací


stačí se podívat na zdejší komenty, kolika fajnšmekrům bylo šlápnuto na kuří oko

CHesusNazar
CHesusNazar

 Mohu poprosit další článek pod taktovkou téhle retardované opice, která sesmolila tuhle hromadu plků?? Ze začátku jsem měl chuť začít křičet a jít si před zrcadlo pořezat obličej..Nakonec  to přešlo a celkem dobře jsem se pobavil.. Takže snad jen DĚKUJI.

LuciavonGavendoWitch
LuciavonGavendoWitch

@CHesusNazar Hele,ale když proženeš oči nějakým správným mimibazárkem a jejich receptíky, tak budeš mít chuť nejen se pořezat, ale i podřezat...

Tom5656
Tom5656

zrovna pizzu Hawaii vymysleli v 70. letech v Americe..to, že si ji nedáte v Bibione neznamená, že je to naše specialita :-D

KavkaJan
KavkaJan

Co to zase psalo za ubožáka? :-) Autor Jakub Konig : musím se ti smát, živit se psaním takových hoven :-) Příště si nejdřív zjisti, jak se která jídla ve skutečnosti mají dělat, a´t nejsi všem pro smích. Kdybys chtěl poradit, napiš :-)

KatyBechnikova
KatyBechnikova

@KavkaJan u většiny má pravdu. a ty se nauč vařit....jo, vlastně, tobě ještě vaří maminka, že?

LadislavKapsa
LadislavKapsa

Je to celý blbost, zvlášť s tim gulášem. V Maďarsku ho podávají normálně jako hlavní jídlo, akorát že s noky. Klasickej českej knedlík je prostě náš originál. A okurky v mlíce jsou bulharský TARATOR. Takže žádný tzaziky.

KavkaJan
KavkaJan

@SarahWhinterspoon @LadislavKapsa No Neříkám, že nemáte pravdum, nicméně je to Bulharská polévka, které se zároveň říká v Bulharsku i studený salát a jeho složení je z 90% stejné. Jediný rozdíl je, že se do něj oproti tzatzikům přidává voda, aby byl tekutější a vlašské ořechy. Takže hovadina to rozhodně nebyla.

KatyBechnikova
KatyBechnikova

@LadislavKapsa To nic nemění na tom, že knedle jsou hnus a měly by se zakázat. A podávat jenom lidem, který nemáme rádi. 

JosefBouska
JosefBouska

Hm hm... Takovýhle texty bejvaj vtipný, když autor o tématu něco ví, což bohužel není tenhle případ. Pizza Hawaii - americkej vynález starej asi 50 let. Carbonara - sýr a slanina tam samozřejmě bejt maj, to s "emulzí" nijak nesouvisí. Caesar - kuře navrch je standardní úprava od samýho začátku. Cordon Bleu je jakýkoliv maso, nejen kuřecí. Sýr do polívky (pohříchu teda spíš cibulačky) je klasickej francouzskej recept, ne nějaká babicovská prasárna. Atd. atp., zkrátka jen žvásty bez relevance, "aby to bylo ha ha".

LucaNa
LucaNa

@JosefBouska Jn, ale třeba to se sójovkou, trojobalem (nebo spíš falešným řízkem, bo v něm málokdy něco doopravdy je když si to člověk nepřipraví sám), rizotem, "tzatzikama" (zkušenost ze školní jídelny, blew), kečup+tatarka jsou bohužel naprosto přesný.
A co se carbonara týče, věř že česká "verze" je opravdu humusárna, nad kterou se mé jižanské kořeny točí jak vrtule Mi-17ky. :S

SarahWhinterspoon
SarahWhinterspoon

@JosefBouska carbonara - slanina tam vůbec nepatří, ale panceta a ta má do slaniny daleko, sýrem se špagety mohou posypat až ve finále, ale jen parmezámem.

JosefBouska
JosefBouska

@SarahWhinterspoon Pancetta je prostě druh toho, čemu se u nás říká slanina, v Anglii bacon a v Itálii toho maj asi čtyři druhy, přičemž guanciale nebo pancetta se tak nejvíc blížej naší představě. Sejra se do tý směsí míchá rovnou, posypat to můžete anebo taky ne a nejen parmezánem, častá bejvá třeba grana padano nebo alternativa. On to totiž každej dělá trošku jinak, takže je to jako bavit se, co smí nebo nesmí bejt v guláši či bramborovým salátu. Vy jste příbuzná autora, ne? Zkusme se prosím smířit s tím, že jsou věci, který nemaj tak přísný pravidla jako šachy. Když si bude na rozumprda hrát Ramsay nebo Vongerichten, dá se to zkousnout, páč tomu trochu rozuměj. Od nás tady to je trochu směšný.

Lunfardo
Lunfardo

No já nevím. Jako vip určitě dobrý :D :D . Ale když se zamyslíte nad tím nadpisem "kazíme..." tak je to trošku krok vedle, protože pokud vám nějaké jídlo nějak chutná tak si ho tak udělejte a nikdo vám do toho nemůže kecat. Zkažené je ve chvíli kdy už ho nejste schopni zkonzumovat. Je to jako kdyby mi všude nadávali že to všechno kurvým solí, ale já prostě radši slanější a když slanější rád, co bych si to nedosolil.


LucaNa
LucaNa

@Lunfardo Ale pokud mi v restauraci donesou "carbonara" v podobě špagety zalitý smetanou se špekem, tak to pardon, ale to se opravdu ani žrát nedá.

Lunfardo
Lunfardo

@LucaNa @Lunfardo Tak si prosím ještě jednou pozorně přečti co jsem napsal: "
Zkažené je ve chvíli kdy už ho nejste schopni zkonzumovat." ;)

LucaNa
LucaNa

@Lunfardo 
Já ti rozumím, každý má své chutě a každý si doma vaří svou prasáckou obměnu nějakého receptu. :D
Ale podle mého takový paskvil nemá co dělat na jídelním lístku, ať už se jedná o hospodu, lepší putyku, či restauraci.

DanteXavikiIdol
DanteXavikiIdol

@Lunfardo @LucaNa Zkazene, nezkazene/pokud se jidlo nejak jmenuje a z neceho se sklada, tak se nema nic menit, potom uz to neni prece to jiste jidlo...pokud tam patri urcity druh syra, musi tam byt ten druh syra,proc by se jinak psaly recepty? Stacilo by napsat- Uvarime testoviny a k nim si dame co nam chutna...Nedelejte Babicu a drzte se receptu lidi. Pokud mi v restauraci uvari rizoto, tak chci mit na taliri risoto takove jak ma vypadat, pokud ne, tak v jidelnim listku ma byt napsano Ryze se zeleninou atd.

LucaNa
LucaNa

@DanteXavikiIdol
Přesně!
V lepších hospůdkách se tváří, jak vaří světově a přitom je to hrůza. :S
Kdyby radši vařili českou klasiku a z vegetariánských i něco jiného než smažák a smažák se šunkou,...

BaraProchazkova
BaraProchazkova

jak to tu vsichni berou vazne :DD pry nejsem ital abych delal italske rizoto a jsem student tak nemuzu delat draha jidla :DD

Martin Sanitra
Martin Sanitra

@BaraProchazkova  Nepovedal som že študenti si nemôžu robiť drahé jedlá, ale že vzhľadom na nízky rozpočet často improvizujeme. Ale o to nejde. Ide skôr o kvalitu tohto článku ktorú všetci kritizujeme.

TomasGrym
TomasGrym

toto psal nakej kreten co zere smakouna a tofu ne ? pry bio sracky na ktery se musi nasrat vic koreni nez je samotna vaha toho produktu aby mela chut. Nechapu kdybys idiote nekdy koukal jak se dela cinsky jidlo tak oni to lejou ve velkym jen na nudle ktery smazi, neni to cesky vymysl, gulas.... s tim si si doufam delal srandu protoze jinak si uple mimo a studenskej rizek si dela snad kazdej kdo obaluje rizky a zbyde mu strouhanka vajco a mouka, nevim jesi je lepsi to vyhodit nebo to spotebovat.... nerikam ze vsecko v nasem jidelnicku ceskym je v poradku, ale vuci nasim prduktum na trhu a nizke sarzi dovazenych produktu si myslim ze lidi u nas v pomeru proti svetu zijou jeste zdrave a ekonomicky.... bez psat o anglicanech a poblijes se ty hnupe!

AnnAMys
AnnAMys

Vy jste byl někdy v Anglii? Já ano a na tamním kuchyni si nemohu stěžovat. To samé, ale nemohu říct o té naší. 😉 Pokud ovšem do sebe chcete cpát na kila ztužených tuků, palmového oleje a cukru, tak směle do toho. Vsadím se, že naopak Vy patříte k té skupině ,,hňupů", která si libuje v smažených překvapeních a jíšce.

Češi rozhodně nežijí zdravě a pokud si to myslíte, projděte si pár statistik. A když už v tom budete, naučte se psát háčky a čárky. 😊

Martin Sanitra
Martin Sanitra

Aj keď v mnohých bodoch má autor pravdu, myslím že tento článok písal skutočný "znalec". Guláš s knedlíkom je úplne bežná a normálna vec. Guláš nedefinuje to že sa musí jesť s chlebom, inak to nie je maďarský guláš. No a trojoobal je úplne bežná súčasť ako československej tak aj rakúskej (Wienerschnitzel) tak aj talianskej (Cotoletta milanese) kuchyne. Ak si autor zájde do hociktorej čínskej/thajskej/vietnamskej reštaurácie tak zistí, že sójová omáčka je skutočne častá prísada v ázijskej kuchyni (aj keď je pravda že česko-slovenská adaptácia je často hrozná).

Martin Sanitra
Martin Sanitra

A ešte ma napadlo - "studentský řízek" hovorí za všetko. Študenti fungujú takmer počas celého roka na dosť nízkom rozpočte takže naša improvizácia nepozná hraníc a študenti sú často vďační aj za takéto jedlo. Určite by som to nenazýval "typicky českým"


Podobné články: Blog

Google+