Blog

18 hodobóžových jídel, které jsme žrali jako děti

V dětství jsme je jedli bez odmlouvání, dnes bychom v některých mňamkách nesmočili ani vidličku. No co, jídlo jako jídlo. A neříkejte, že by vám knedlíky s vajíčkem nepřišly k chuti.
AddThis

Snídaně na krajíci

K snídani pěkně chleba s máslovým základem a pak už co dům dal – májka, sýr mazlavý, sýr plátkový a navrch ještě kolečko salámu. A když ani to nebylo, med byl ve špajzce pořád.

Vegeřízek

V třetí cenové i v nóbl vývařovně vždycky zvítězil smažák s kroketami. A na nádraží pak pěkně na prasáka s tatarkou a v housce. Dřív to nebyla odvaha, ale prostě levnější mekáč.

Salát po bulharsku

Šopák byl vrcholem veškerých salátů. Ale po nějakém tom týdnu díky lacinému balkánu lezl krkem i ušima.

Knedlíky ve vajíčku, vajíčko v knedlíkách

Nevíme proč, ale tuhle šmakuládu z okoralých knedlíků a vajec nejlíp uměli dědové. Nic se na nich nedalo zkazit, v nejhorším to zachránila obrdávka kečupu.

Francouzský toast na český způsob

Kdo nevečeřel smažený chleba ve vajíčku, jako by ani nevyrůstal v minulém století. Sami si ho teď ani neuděláme, páč ho nikdy nemáme tak krásně nacucaný, jako od maminky.

Rýžová kaše

Ne sladká rýže v kelímku, ale pěkně od mámy z rendlíku. Byl to takový vyšší level krupicové kaše.

Hrachová kaše

Pro mnohé zelený flus na talíři, pro nás královna školních jídelen. Krásně klouzala do žaludku, na rozdíl od čočky nezůstávala v zubech a dobře držela na zdi.

Ovocné kompoty

Byly nedílnou součástí každého oběda i léčebné kúry. Jablíčkový na zácpu, třešňový zas na srajdu. A chutnalo to líp než gutalax.

Sladká rejže vol. 2

No a pak taky rýžový nákyp zalitý tím kompotem. A když nebyl kompot, vystačili jsme si s malinovou šťávou a nikdo nic nepoznal.

Pudinky

A nejlíp s piškoty, a nejlíp když ty piškoty byly nacucané sirupem a nejlíp když se ten pudink s těmi piškoty pořádně rozňahňal, vypadalo to nepoživatelně a my jsme si mlaskali.

Maso na chlebu

Hodili jsme si karboš, sekačku nebo řízek na chleba, do ruky okurku a měli jsme véču po celodenní škole smyků před barákem doslova jako na dlani.

Kolínka se vším

S gulášem, rajskou, kečupem i s cukrem a kakaem. Bezva vynález!

Rizoto

Takové to opravdické se sterilovanou, popřípadě mraženou zeleninou, buřtem nebo zbytky kuřete ze včerejšího oběda… a samozřejmě s kyselou okurkou a sněžkou z eidamu. Ne ta italská nabobtnalá kejda.

Špagety della mama

Když jsme měli naspěch, tak s kečupem a eidamem, když se mamky chtěly vyznamenat, přidaly nakrájený párek.

Párek v rohlíku

Nejlíp chutnal domácí. Se skrz naskrz vydlabaným rohlíkem druhou stranou vařečky.

Čína, co nebyla čína

Jasně, šlo o kuřecí soté, ale my to radši orientální. Hlavně, když tam byl pórek, tuna sojovky od Vitany a samozřejmě hranole.

Bramboráky

Někdo to rád horké, někdo česnekové, někdo křupavé anebo zase s buřtem. Bramboráky byly a jsou zlatem české kuchyně. Každé sousto jsme museli zapít bílou kávou, což tomu mastnému dodalo grády.

UHO

Univerzální hnědá omáčka nesměla chybět v žádné školní jídelně. Hodila se ke knedlům, rejži i kolínkům. Vytuněná okurkou a vejcem byla náhle znojemská, s párkem dokonce světově frankfurtská a my jsme ani nevěděli, že jíme tu samou šlichtu dva týdny v kuse.

Taky jste už chytli slinu?

AddThis
6 comments
myjal
myjal

Jíme to stále, tak jaké retro? A kdo to 'nevaří', ten to vaří dodnes.

terezhladik
terezhladik

A co škubánky a palačinky? A obojí nejlíp na sladko a pak na slano! :D A taky šunkofleky a fleky s mákem... a šišky s mákem... a čevabčiči... a tak dál. :D

MarcelitaR
MarcelitaR

Zapomněli jste na lívance od babičky. ..a kdo jich sežere víc. ...12...18....23....nemohoucnost , mastná brada, úsměv, spokojenost 😁😂

ErikMedzibricky
ErikMedzibricky

Pamatuju se, jak jsme vždycky u babči jedli s bráchou ovesnou kaši :D Jedli jsme jí doslova na kila :D :D 

Kuchna
Kuchna

Tak tady jsem fakt zavzpomínal........ Žral jsem to fakt všechno.... :D


Podobné články: Blog

COOKIES
Google+