Blog

8 rad, jak předstírat, že jste gurmán

Dneska se všechno točí kolem jídla. Všichni mu rozumí, všichni o něm mudrují, a kdo nežere, o toho ani lanýž neštrejchne. Prostě kdo chce být ve středu dění, musí být tak trochu gurmán, děj se, co děj. A když vás jídlo nebere, musíte předstírat. Staňte se instantním gurmánem rychlokvaškou.
AddThis

1. Mluvte

Není moc podstatné, kolik toho kde a za kolik sežerete, v každém případě o tom musíte hodně pindat. Výhodou je, že to lze praktikovat v podstatě bez zkušeností a na lačno.

2. Pojmenovávejte

Názvosloví je klíč. Naučte se jak se co jmenuje a držte se toho. Pho bo, ramen, foie gras, tagliatelle al sugo di lepre, polb estilo feira… Samozřejmě se správnou výslovností. A nezapomeňte hlasitě opravovat číšníka, pokud mu ujede nějaká slabika. Protože, když to někde neumí vyslovit, tak to tam neumí určitě ani uvařit.

3. Favorizujte

Odbornost se cení. Vyberte si nějakou specialitu a po ní jděte. Nic z vás neudělá gurmána tolik, jako věta „Tady dělají nejlepší pho bo v Praze.“  

TIP: A pamatujte, že říct podobnou hovadinu ještě neznamená, že si chřtánem musíte prolít hektolitry vývaru. Mluvit znamená být…

4. Vracejte

Jako gurmán se nesmíte spokojit v podstatě s ničím, co vám přinesou, takže se nebojte vracet. A nenechte se umlátit argumenty. Líná huba, holý neštěstí. Začátečníkům nicméně bude stačit, když budou vracet víno a maso. Červený může dycky táhnout kapku po korku, steak zase může být rare místo medium rare. Je to čistě subjektivní a nenapadnutelný. Výsledný dojem 100%.

5. Vybírejte

Objednat si jídlo alá carte umí každá ovce. Dejte si něco mimo lístek. Nebo lépe, z lístku, ale ve speciální úpravě přesně podle vašeho vytříbeného jazýčku. Třeba svíčkovou s bramborem, nebo tak.

TIP: Skutečný gurmán se nebude zaplácávat něčím tak banálním jako je rýže, nebo nedejbože zeleninová paráda. Takže bez obloh a příloh. Jako opravdovský pán.

6. Pijte

Na začátek poručte aperitývek. Dojem podtrhněte výběrem vína. Ten pravý ročník k vašemu pokrmu stejně nemají, tak vezměte na milost doporučení someliéra. Pak hlavně ochutnávejte, kružte sklenicí a očmuchávejte korek, ať jste za znalce. A samozřejmě, nekompromisně a za všech okolností trvejte na kohoutkový vodě. S limetou, přirozeně.

7. Kafujte

Kafe není kafe. Chraň vás pánbů si po opulentní krmi poručit kafe. Zásadně totiž pijeme kávu. To zaprvé, za druhé, objednáváme ristretto, doppio, macchiato nebo cafe au lait. Preso s mlíkem pije jen buran.

TIP: Kávoví fašisté mohou svoje pindání vhodně doplnit o bezbřehé hodnocení kvality crémy.

8. Cvakejte

Fotit jídlo je grunt. Bez Instragramu v mobilu do restaurace nepáchněte. Fotíme všechno tak dlouho, až to vychladne, pak to vrátit do kuchyně a nakonec restauraci zdrbnout na Twitteru a Foursquaru, že to blbě chutná ohřívané.

AddThis
0 comments

Podobné články: Blog

COOKIES
Google+