Sporák

  • Máma mele králíka

    „Zase králíka, každý den máme králíka,“ zní hláška ze Slunce, seno, jahody a možná si to říká každý, kdo měl babičku s králíkárnou. Ta ho ale nepřipravovala po našem: pěkně vymletého a vymaštěného. Po takovém se zapráší dřív, než stačíte říct „máma mele maso“.

  • Mákněte na šiškách

    Sedíte si takhle doma, lednice vyjedená, ve spíži jen pár brambor, venku mráz, že byste tam ani psa nevyhnali, a o vás se pokouší dotěrná chuť na sladké. I na tyhle nepříjemné chvilky máme s naší Ivou páku – poctivé šišky s mákem, takové ty, co nám dělávaly babičky.

  • Koňáček do ledvinek

    Tohle je jedno z jídel, kterým u mnohých z nás zkazila pověst školní jídelna. Neprávem. Ledvinky jsou lahůdka, zvláště pak ty mladé telecí, které navíc máma Iva vylepšila kapkou koňaku.

  • Cuketo-zelo

    Někomu už čerstvě naložené zelí smrdí ve sklepě, jiní ho fasují od babiček nebo ze supermarketů. Stačí si jen vybrat, jestli si ho dáte s husou, nebo kachnou. My jsme se tentokrát rozhodli pár kejháků ušetřit a připravit si ho v tak trochu zdravějším stylu. S cuketovými plackami přijde k chuti v každém počasí – v zimě hřeje, v teple chutná!

  • Vybublaná jablka

    Čas lesních malin a dalšího sezonního ovoce skončil. Už už byste se loučili i s bublaninami. Těm ale ještě neodzvonilo. Naopak, tuhle buchtu si můžete upéct i během podzimního nečasu. Stačí sáhnout do špajzky pro pár jablek a máte zaděláno na rychlý dezert.

  • Bramboračka podle Uhrů

    Pokud si myslíte, že se od bramboračky ničeho jiného než chuti sušených hub a brambor nedočkáte, budete překvapeni. Tahle vám vytře zrak, tedy vlastně chuťové pohárky. Kromě čerstvých hub v ní najdete to, co v žádné jiné – smetanu a červenou papriku. Ta ostatně může za to, že jí máma Iva říká Uherská bramboračka.

  • Kefír a jahoda, to není náhoda

    Mléko a ovoce prý nejdou dohromady. OK, klidně si tomu věřte, my si zatím dáme kefírové lívance s jahodovou pěnou a budeme si o tom myslet své. Mimochodem, ideální recept, když se potřebujete zbavit velkého množství jahod z bohaté úrody.

  • Když šunka vypění

    Návštěva se rozseděla, povídá se, pije, veselí... chlebíčky došly, křupky taky, a co teď. Jestli jste tenhle moment předvídali a máte vše potřebné po ruce, máte vyhráno, protože šunkovou pěnu vyrobíte během chvíle. Navíc je tak skvělá, že ji hosté určitě budou mít za zlatý hřeb večera.

  • Rozviň zavináče

    Chtělo by to něco k pivu, na chleba, něco do kysela, něco tradičního, ale přitom moderně, lehce a pěkně podaného. No tak přestaneme mudrovat, nebo tu za chvíli začneme mluvit o vychucení a o tom, že nás jídlo baví. Nic, dáme si pořádnou chlapskou klasiku z doby, kdy se o jídle planě nežvanilo. Salát z kyselých rybiček.

  • Ovčí rolování

    Ovečky jsou roztomilé. Někdo je ale radši vidí na talíři. A jestli se chcete pomnít, rozhodně zkuste tenhle recept na ovčí rolování.

  • Milosti jsou boží

    Možná jste se už na dovolené seznámili se španělskou sladkosti jménem churros. Je to smažené, ultra sladké, ale přitom lehké. A víte, že u nás máme českou obdobu? Boží milosti se dělaly hlavně o masopustu, tak se k nim pěkně vrátíme. Jsou super, jsou jednoduché, jsou tradiční, jsou... boží.

  • Jabko knedlo posypko

    Jaké ovocné knedlíky normálně baštíte? Švestkové, jahodové, meruňkové... Ale co když touhle dobou už máte ve sklepě leda tak pár jablek? Tak si udělejte knedlíky jablkové. Zimní dezert jako dělaný a kdo by se furt ládoval štrúdlem.

  • Dlabejte na dlabání

    Takových dýní, co se zbůhdarma zničí kvůli nějakému podzimnímu strašení. Dlabejte na to a dýně si užijte na talíři, tam jsou totiž nejlepší. Takže jestli vám po Halloweenu zbyla ještě nějaká ta dýně, ze které jste neudělali smějící se bestii, udělejte polívku. Uvidíte, že ji budete vařit znova a znova, až do jara. Dýně totiž vydrží dlouho.

  • To je ale kanec

    Co vznikne, když se spojí lišky a kanec? Divočina. Neskutečně dobrá a hlavně parádně podzimní. Akorát ty lišky musí být houby, a ne lišky jako lišky. Aby bylo jasno. Tak či tak, jestli tenhle recept zkusíte, pochopíte, v čem je kouzlo sezónní kuchyně. V jednom hrnci se zrodí podzim v kostce. A když to zbaštíte, budete mít jedinou touhu – zalézt si spokojeně do brlohu a přečkat zimu.

  • Lišácká polívka

    Houbová polívka je klasika babího léta. Jestli z lesa donesete košík lišek, tak rozhodně zkuste tuhle verzi klasického houbového krému. Zkusili jsme ho udělat trochu vychytaný a povedlo se to na jedničku. Prostě lišácká houbovka.

COOKIES
Google+