Sporák

  • Dlabejte na dlabání

    Takových dýní, co se zbůhdarma zničí kvůli nějakému podzimnímu strašení. Dlabejte na to a dýně si užijte na talíři, tam jsou totiž nejlepší. Takže jestli vám po Halloweenu zbyla ještě nějaká ta dýně, ze které jste neudělali smějící se bestii, udělejte polívku. Uvidíte, že ji budete vařit znova a znova, až do jara. Dýně totiž vydrží dlouho.

  • To je ale kanec

    Co vznikne, když se spojí lišky a kanec? Divočina. Neskutečně dobrá a hlavně parádně podzimní. Akorát ty lišky musí být houby, a ne lišky jako lišky. Aby bylo jasno. Tak či tak, jestli tenhle recept zkusíte, pochopíte, v čem je kouzlo sezónní kuchyně. V jednom hrnci se zrodí podzim v kostce. A když to zbaštíte, budete mít jedinou touhu – zalézt si spokojeně do brlohu a přečkat zimu.

  • Lišácká polívka

    Houbová polívka je klasika babího léta. Jestli z lesa donesete košík lišek, tak rozhodně zkuste tuhle verzi klasického houbového krému. Zkusili jsme ho udělat trochu vychytaný a povedlo se to na jedničku. Prostě lišácká houbovka.

  • Tele na grilu

    Češi v posledních letech grilují skoro víc než Australani. Grily se vylouply na zahradách, terasách, balkónech, v ulicích a my třeba máme jeden raději i v práci. Tak jsme si řekli, že je čas udělat si něco nového, aby to pořád dokola nebyly jenom ty krkovice nebo kuřecí stehna. Zkusili jsme telecí špízy s letním bramborovým salátem. A od grilu už nás nikdo do zimy neodtrhne.

  • Jahodový ráj v puse

    Přinesli jsme mámě Ivě košík jahod a řekli, aby s nimi něco provedla. Vzpomněla si na své moravské kořeny a během chvíle vystřihla koláč, jaký jsme ještě nejedli. Žádná bublanina, žádné knedlíky, žádná marmeláda. Moravský koláč, kde těsto jenom drží tvar, ale jinak je to jahodovo-drobenkové blaho.

  • Pořádné chřestění

    Za poslední léta se toho o chřestu už napsalo dost. Takže už všichni asi víme, že to není zelenina exotická, ale česká. Že se pěstuje, a tedy i dá čerstvá koupit, na Mělnicku a Hodonínsku. Že se jí většinou přelitá holandskou omáčkou, posypaná strouhankou a s máslem nebo jako polévka. My si ale uděláme luxusní verzi – s italským prosciuttem a šafránovou majonézou. Sezona chřestu je jednou za rok, tak co.

  • Pěkně naditá stehna

    Velikonoce v kuchyni se za poslední roky dost proměnily. Dřív to byl jenom suchý beránek nebo mazanec, ale teď jim vládnou nádivky, mladá masa jako jehňata, kuřata, kůzlata a podobně. Rozhodně jsou poslední dobou Velikonoce víc masité. Takže jsme to spojili. Proč péct extra maso a extra nádivku, když to jde dohromady.

  • Čí só tvargle?

    Byli jste někdy v Lošticích na Hané? Ano, to je to místo, odkud jsou „olomoucké“ syrečky. V místní hospodě a cukrárně si můžete dát tvargle, tvarůžky, syrečky na všechny způsoby. Klidně i jako dezert s borůvkami. My jsme je klasicky osmažili. Bašta.

  • Buďte bábovky

    „Bábo, bábo, bábovičko, vyklop se mi na sluníčko.“ Říkánek z pískoviště o bábovičkách známe spoustu, ale kdy jste si naposled upekli na neděli solidní bábovku? Tak to zkuste s námi. A nebojte, ta naše není žádná suchá dusivka, ale poctivé vraž tam do toho…

  • Omáčka jako křen

    Jsou jídla, která z restaurací a hospod skoro zmizela – a je to věčná škoda. Tak třeba křenová omáčka. Pikantní, a přitom jemná. Ideální s hovězím masem a knedlíkem. Takže jestli si ji nemůžete dát na každém rohu, je ideální čas ji vrátit do hry aspoň doma, třeba o nedělním obědu. Uvidíte, že babička bude zírat – sama ji už jistě léta nejedla.

  • Vánoční rybovka

    Vánoce jsou za bukem, takže je načase naučit se tu rybí polívku už konečně pořádně. Klidně si ji zkuste před svátky dvakrát třikrát nanečisto. Uvidíte, že si na ní s chutí pošmáknou i ti, co říkají, že oni teda rybí asi raději neeee. Uděláme ji z té nejlepší české sladkovodní ryby, což kupodivu není tradiční kapr, ale candát. Kapr se jenom válí v bahně, candát je dravec. Ten se mrská.

  • Tele na houby

    Při vaření je vždycky prima kombinovat suroviny, které k sobě tak trochu, ale klidně i více patří. Takže dneska popadneme houby a telecí plec. Tele je ostatně kráva, která ještě nedávno sama byla na houbách, takže nám to jde krásně k sobě.

  • Koláč naruby

    Jabka jsou super. V kuchyni se s nimi dá užít spousta zábavy. Můžete je péct, dusit, smažit, dělat je v županu, naslano s játry nebo s vepřovým, upéct štrúdl nebo prostě jen tak chroupat, případně je pojmout jako pyré. My vás naučíme dělat parádní francouzský koláč. A jestli chcete být za machry, říkejte mu Tarte Tatin [tartatén].

  • Salát jako fík

    Saláty jsou bolavé místo české kuchyně. Buď jsou těžké jako blázen a plné majonézy, nebo je děláme tak, jak se nemají. Málokdo třeba chápe, že Caesar není s kuřetem. Prostě není. Ale my tohle hodíme za hlavu a ukážeme vám elegantní, lehký, svěží salát, kterým oslníte i zapřisáhlé masožravce.

  • Když nemáte limety...tak nic

    Většina z nás zná limetky leda z mojita. Nebo ze slavného Babicova: „Když nemáte limety, tak tam dejte citron.“ Na to zapomeňte. Z limetek se dá udělat super dezert, který je lehký, osvěžující a ne moc sladký. Hotový je za pár minut. Akorát ho od vás už budou všichni chtít zas a znova. Naštěstí je tak snadný, že jim to klidně splníte.

COOKIES
Google+