Sporák

  • Čí só tvargle?

    Byli jste někdy v Lošticích na Hané? Ano, to je to místo, odkud jsou „olomoucké“ syrečky. V místní hospodě a cukrárně si můžete dát tvargle, tvarůžky, syrečky na všechny způsoby. Klidně i jako dezert s borůvkami. My jsme je klasicky osmažili. Bašta.

  • Buďte bábovky

    „Bábo, bábo, bábovičko, vyklop se mi na sluníčko.“ Říkánek z pískoviště o bábovičkách známe spoustu, ale kdy jste si naposled upekli na neděli solidní bábovku? Tak to zkuste s námi. A nebojte, ta naše není žádná suchá dusivka, ale poctivé vraž tam do toho…

  • Omáčka jako křen

    Jsou jídla, která z restaurací a hospod skoro zmizela – a je to věčná škoda. Tak třeba křenová omáčka. Pikantní, a přitom jemná. Ideální s hovězím masem a knedlíkem. Takže jestli si ji nemůžete dát na každém rohu, je ideální čas ji vrátit do hry aspoň doma, třeba o nedělním obědu. Uvidíte, že babička bude zírat – sama ji už jistě léta nejedla.

  • Vánoční rybovka

    Vánoce jsou za bukem, takže je načase naučit se tu rybí polívku už konečně pořádně. Klidně si ji zkuste před svátky dvakrát třikrát nanečisto. Uvidíte, že si na ní s chutí pošmáknou i ti, co říkají, že oni teda rybí asi raději neeee. Uděláme ji z té nejlepší české sladkovodní ryby, což kupodivu není tradiční kapr, ale candát. Kapr se jenom válí v bahně, candát je dravec. Ten se mrská.

  • Tele na houby

    Při vaření je vždycky prima kombinovat suroviny, které k sobě tak trochu, ale klidně i více patří. Takže dneska popadneme houby a telecí plec. Tele je ostatně kráva, která ještě nedávno sama byla na houbách, takže nám to jde krásně k sobě.

  • Koláč naruby

    Jabka jsou super. V kuchyni se s nimi dá užít spousta zábavy. Můžete je péct, dusit, smažit, dělat je v županu, naslano s játry nebo s vepřovým, upéct štrúdl nebo prostě jen tak chroupat, případně je pojmout jako pyré. My vás naučíme dělat parádní francouzský koláč. A jestli chcete být za machry, říkejte mu Tarte Tatin [tartatén].

  • Salát jako fík

    Saláty jsou bolavé místo české kuchyně. Buď jsou těžké jako blázen a plné majonézy, nebo je děláme tak, jak se nemají. Málokdo třeba chápe, že Caesar není s kuřetem. Prostě není. Ale my tohle hodíme za hlavu a ukážeme vám elegantní, lehký, svěží salát, kterým oslníte i zapřisáhlé masožravce.

  • Když nemáte limety...tak nic

    Většina z nás zná limetky leda z mojita. Nebo ze slavného Babicova: „Když nemáte limety, tak tam dejte citron.“ Na to zapomeňte. Z limetek se dá udělat super dezert, který je lehký, osvěžující a ne moc sladký. Hotový je za pár minut. Akorát ho od vás už budou všichni chtít zas a znova. Naštěstí je tak snadný, že jim to klidně splníte.

  • Když salát, tak ze svíčkové

    Jasně, můžete si udělat salát z pár listů něčeho nebo z rajčete a okurky, ale to nebude žádná paráda. Jestli má být salát co k čemu, musí v něm být něco navrch. Třeba steak. Nejste přece králíci.

  • Los ptachkos español

    Navzdory názvu česká klasika. Hovězí závitek s rýží. My jsme pro vás ale připravili recept, se kterým tenhle španělský ptáček bude jako od babičky. Základem je masová omáčka demi-glace. Tu když budete používat, budete za skutečné mistry kuchyně.

  • A je z něj tvaroháč

    Sušenky BeBe má někdo rád a jinému přijdou bez chuti a bez zápachu. Vsadím ale boty, že tohle dortové pojetí BeBeček dostane do transu každého. Dole křupe, nahoře je krémové, chutě jdou od sladka přes kyselo do skořice. Prostě pecka, kterou uděláte raz dva a budete mistři přes dorty.

  • Borščí dopuštění

    V Rusku co kuchař, to jiný boršč. Asi jako u nás svíčková nebo zelí. Takže jsme byli zvědaví, jak si s ruskou klasikou poradí máma Iva. Poradila.

  • Paprikové tele

    Slepici na paprice zná skoro každý. Jestli vám ale vadí tahat z omáčky maso na kosti a zacintat celý stůl, zkuste na paprice telecí. Kosti nemá, jí se pohodlně a chutná skvěle. Kdo jednou zkusil, ke slepici se už nevrátí. My se teda už nevrátíme určitě.

  • Rohlíčky pro svatého Martina

    Za poslední roky se ty svatomartinské hody pěkně rozjely. Svatomartinské víno, husy a kdo ví co ještě. My pro vás máme svatomartinské rohlíčky. Až budete ze všeho toho husího hodování sotva funět, věřte, že tyhle rohlíčky tam ještě vtlačíte. Jsou prudce návykové.

  • Opilý ušák

    Králík na smetaně je klasika, ale jestli nemáte rádi ruce od omáčky a smetanu i za ušima, zkuste králíka na švestkách a červeném víně. Je to snadné, jen musíte začít den předem. Podávat ho můžete s bramborovou kaší, bramborovým knedlíkem nebo opečenými brambory.

COOKIES
Google+